STUDIU: Vinul roșu dezalcoolizat este mai sănătos decât cel cu alcool

Un studiu american publicat în jurnalul academic Circulation Research, vol. 111, nr. 8, în 2012, a descoperit că vinul roșu dezalcoolizat este mai sănătos decât cel cu alcool. Mai jos vă prezentăm un rezumat tradus în limba română:

„Raționament: Studiile experimentale ne-au arătat un potențial efect de scădere a presiunii sângelui datorat polifenolilor din vinul roșu, în timp ce efectele etanolului și polifenolilor asupra presiunii sângelui la oameni nu sunt foarte clare.

Obiectiv: Scopul acestui studiu a fost evaluarea efectelor vinului roșu (alcoolic și nealcoolic) asupra presiunii sângelui și oxidului nitric din plasmă la subiecți cu risc cardiovascular ridicat.

Metodologie și rezultate: Au fost studiați 67 de bărbați cu risc cardiovascular ridicat. După o perioadă de pregătire de două săptămâni, subiecții au fost împărțiți aleatoriu în 3 grupe de tratament într-un studiu clinic încrucișat, cu o dietă de bază comună plus vin roșu (30g alcool/zi), o cantitate echivalentă de vin roșu dezalcoolizat sau gin (30g alcool/zi), fiecare intervenție cu o durată de 4 săptămâni. La bază și după fiecare intervenție, au fost măsurați parametrii antropometrici, presiunea sângelui și oxidul nitric din plasmă. Presiunea sistolică și diastolică a sângelui a scăzut semnificativ după intervenția cu vin roșu dezalcoolizat și aceste schimbări au fost corelate cu creșterea oxidului nitric din plasmă. 

Concluzii: Vinul roșu dezalcoolizat scade presiunea sistolică și diastolică a sângelui. Rezultatele noastre reies din mecanismul mediat prin oxidul nitric din plasmă. Consumul zilnic al vinului roșu dezalcoolizat poate fi util pentru prevenția hipertensiunii scăzute sau moderate.”

Sursa și studiul întreg: Circulation Research, Dealcoholized Red Wine Decreases Systolic and Diastolic Blood Pressure and Increases Plasma Nitric Oxide